• Wpisów: 56
  • Średnio co: 10 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 00:10
  • Licznik odwiedzin: 3 982 / 589 dni
 
writeusstory
 
write.us.story.: Na początek zobaczymy, co Ewa Chodakowska mówi nam o słodyczach. Czym one właściwie dla nas są?

Słodycze to produkty:
- pozbawione wartości odżywczych ‼️
- źródło pustych kalorii ‼️
- źródło cukrów prostych ‼️
- źródło złej jakości tłuszczy ‼️
- źródło konserwantów, a nawet sodu (konserwant)
A fuu! Po co nam, zwykłym śmiertelnikom, wrzucać w siebie takie dziadostwo?

No i na pierwszy ogień pójdzie recenzja składu mojej dzisiejszej (i nie tylko) zmory: Dżem łowicz truskawkowy 'niskosłodzony' - taaak, nisko xD
Zajrzymy mu w saam środeczek:

-truskawki 40% - no okej, na razie spoko

-cukier - że co?? na drugim miejscu! taki 'niskosłodzony' dżemik" (:
opiszmy sobie więc krótko, jak cukier na nas działa:
1. uzależnia, straasznie uzależnia
2. obniża naszą odporność
3. zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka
4. prowadzi do otyłości
5. przyspiesza starzenie skóry ;//
6. wyskakują nam szybciej pryszczole, włosy się osłabiają, ogólnie zauważyłam u siebie, że po dłuższym spożywaniu produktów bogatych w cukier moja sprawność spada szybciej, czuję się ospała gdy próbuję go rzucić (o tym w innym poście). Ogólnie polecam film 'Cały ten cukier', daje do myślenia! Chyba obejrzę drugi raz
www.filmweb.pl/film/Ca%C5%82y+ten+cukier-2014-736824
jedziemy dalej z tym dżemem:

-substancja żelująca - pektyny - no dobra, z tym jeszcze możemy się uporać - wytwarzana ze skórki pomarańczowej i pulpy jabłkowej. Stosowana w produkcji keczupu, marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Dopuszczana do spożycia w dowolnych ilościach.

-substancja zagęszczająca - guma guar - Jest zaliczana do substancji bezpiecznych jednak zbyt duże spożycie może powodować wzdęcia, biegunkę czy mdłości.

-regulatory kwasowości - kwas cytrynowy - Wbrew ładnie brzmiącej nazwie kwasek cytrynowy nie ma nic wspólnego ani z naturą, ani z cytrynami, chociaż w swojej naturalnej postaci występuje w wielu owocach, w tym również w cytrynach. Spełnia on również ważną rolę w metabolizmie organizmów żywych (cykl Krebsa). Jednak ten stosowany w przemyśle spożywczym jest czysto syntetyczną substancją, otrzymywaną głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur kropidlaka Aspergillus niger. Kropidlak ten jest bardzo niebezpieczną dla zdrowia pleśnią, powodującą wiele poważnych chorób. A fu!

-...cytryniany sodu
-przeciwutleniacz - kwas askorbinowy - witamina C - E300

Podsumowując, nie mam już ochoty na dżem. Wiedziałam piąte przez dziesiąte co jest w jego składzie, ale zacznę się upierdliwiej przyglądać ;p.
Oceniam ten produkt na ZERO, szczególnie ze względu na miejsce, jakie zajmuje w nim cukier. No i prawie brak jakichkolwiek korzyści zdrowotnych po spożyciu. Zauważyłam jedynie znaczne, niemiłe pobudzenie po kanapkach z obfitą ilością dźemu. Od dużych ilości cukru mam też inne nieprzyjemne dolegliwości, jak chociażby nieregularne kołatanie serca, nieprzyjemny sposób jego bicia. Ospałość i brak ochoty do ćwiczeń.

Chcesz dżemu, chwyć truskawkę!

96610.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

 
  •  
     
    @Rozgrzesze n i e: Cieszę się, że pojawił się odzew (: Teraz na szczęście idzie lato - w pełni truskawkowy sezon!
    Pozdrawiam, i mam nadzieję, że kolejne posty również przypadną do gustu (: